De City Site Generator.

De City-Sites zijn gemaakt met een programma, de "City Site Generator", dat ik zelf heb geschreven. Het programma maakt de HTML-bladzijden (=internet-bladzijden) met daarin alle links (=verbindingen naar andere bladzijden). Voor een "rondje om de kerk" zou een ijverig persoon dat ook met de hand kunnen doen. Bij honderden of duizenden foto's is daar geen beginnen aan. Dat hoeft u ook niet te doen. Het programma mag u van mij gratis gebruiken en ik wil zelfs helpen bij het oplossen van probleempjes die zouden kunnen ontstaan.

Wat hebt u nodig?

1. Een fototoestel.
Zelf heb ik de foto's gemaakt met een digitaal cameraatje dat ik voor ongeveer 400 gulden heb gekocht. De resolutie van de foto's is 640*480 pixels. Dat haalt tegenwoordig praktisch elke camera. Met een duurdere camera is een veel hogere resolutie mogelijk. Het probleem is echter dat veel computers die aan het internet zijn aangesloten niet zomaar een hogere resolutie kunnen weergeven. Bovendien zou bij een hogere resolutie meer data over het internet moeten worden verzonden, waardoor het surfen door de wijk langzamer zou gaan.
U zou een site als deze ook kunnen maken met een gewoon fototoestel. Tegenwoordig kan men foto's bij het ontwikkelen direkt op cd laten branden. Ook zou u foto's kunnen inscannen met een scanner. U kunt voor uzelf uitrekenen wat de kosten van verschillende opties zijn. Het voordeel van een digitale camera is dat de foto's zelf niets meer kosten en snel in grote aantallen op het internet kunnen worden gezet.

2. Een computer.
Praktisch elke computer die Windows 95 kan draaien is goed genoeg. Zelf gebruik ik een aantal pentium-computers met een snelheid die varieerd van 100 tot 450 Mhz. Menigeen gebruikt voor spelletjes een veel modernere computer.

3. Een beeldbewerkingsprogramma.
Zelf heb ik niet veel bewerkt aan de foto's. Daar zou namelijk veel tijd in kunnen gaan zitten. Vaak heb ik liever een foto opnieuw gemaakt dan dat ik een gemaakte foto ging verbeteren. Als men op een foto 5 minuten bezig is dan is dat vijf uur op 60 foto's en vijftig uur voor 600 foto's. Voor iemand die dat voor werk of hobby doet kan dat nog wel de moeite waard zijn. Ik geef meteen toe dat de foto's veel beter kunnen dan ik ze heb gemaakt.

4. Een HTML- Editor.
De City Site Generator maakt de bladzijden waarvan er veel zijn, zoals de foto-bladzijden en de stratentabellen. Die bladzijden waarvan er maar eentje nodig is, zoals de eerste bladzijde waar men op de site binnen komt kunt u zelf ontwerpen. Zelf heb ik daarvoor de gratis download-bare Netscape Composer gebruikt.

5. Een plattegrond
Een kaart van het gebied dat u op het internet wil zetten is nodig om de gegevens af te lezen die u nodig hebt om een tekst te maken die de City Site Generator gebruikt om de titels voor de foto's te maken, de afstand en de richting naar bekende punten in de stad of wijk te berekenen en om automatisch de links naar de volgende bladzijden te maken.

6. Een Homepage-adres.
De ruimte die nodig is is per foto ongeveer 60 kb. Dus per 80 foto's is ongeveer 5 MB. nodig. Bij veel internet-abonnementen zit een hoeveelheid homepageruimte in het pakket. De meeste mensen gebruiken die ruimte niet. Als u meer nodig hebt kunt u op het internet voor gratis extra ruimte kijken. Eventueel kunt u in uw vrienden en kennissenkring vragen of u hun kunt overhalen deel te hebben aan het project door hun ruimte beschikbaar te stellen. Zelf heb ik mijn foto's op allerlei adressen staan. De HTML-bladzijden blijven op dezelfde adresssen. De City Site Generator is zo gemaakt dat de adressen voor verschillende gebieden appart kunnen worden opgegeven. Als u adressen verandert kunt u binnen vijf minuten de nieuwe bladzijden genereren en gaan uploaden. Er is ook een mogelijkheid om uitzonderingsadressen op te geven. Zo kunnen vrienden uw foto's op hun adres zetten zonder dat u hun password nodig hebt. Foto's die u verandert komen dan op uw eigen adres en pas als er veel foto's veranderd zijn hebt u hun hulp weer nodig om de foto's te veranderen op hun adres.

7. Een FTP programma.
Dat is een programma om uw internet-site mee op het internet te zetten.
Zelf gebruik ik afwisselend "Netscape composer" en WS_FTP95LE. Beiden zijn gratis op het internet te vinden.

8. De City Site Generator
Dit programma draait onder DOS en Windows. Er wordt gewerkt aan versies voor MAC en Linux. Er wordt nog hard aan gesleuteld en bijna dagelijks ontstaat er weer een verbeterde versie. De site wordt gegenereerd in Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Roemeens, Hongaars, Pools, Noors, Zweeds, Indonesisch, Limburgs en Turks. Aan een 6-tal talen wordt gewerkt. Binnenkort komen er ook per foto gegenereerde stadskaartjes, per foto een eigen help-bladzijde en een aanmerkelijk blitsere scherm-layout. Er komt een scriptgenerator die het maken van het script moet vergemakkelijken. Er wordt ook gewerkt aan programmatuur om het beheren van de site en het uploaden te vergemakkelijken.
Binnenkort wil ik het programma gaan verkopen. Een beperkte versie wil ik voor public domain beschikbaar stellen voor niet-commercieele doeleinden. Wilt u er wel iets commercieels mee gaan doen, dan ben ik zeer geintresseerd. Neem dan contact met mij op, wellicht valt er iets heel schappelijks te regelen.
Mijn E-mail adres is;

                                     hvd@haghen.nl

Als u op het adres klikt bent u mij al aan het E-mailen.
Mijn telefoonnummer is 020-7701143
Met groeten, Harrie van der Haghen

Klik hier om te gaan webtools (index).